Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
(€ 0,00) s DPH
  • Zobrazit

Glutaman

L-Glutaman sodný nebo L-glutamát sodný (zkratka MSG) je sodná sůl kyseliny L-glutamové. Tuto kyselinu řadíme k přirozeným aminokyselinám, jenž jsou důležité pro živý organismus.

Glutaman je bezbarvý krystalický prášek bez vůně s mírně masovou chutí. V Evropské unii je označována kódem E 621. Pokud na seznamu ingrediencí na potravinách figuruje inosinan E 623 nebo guanylan sodný, je vždy přítomen i glutaman sodný, ačkoliv není uveden. Glutaman sodný může být dále maskován pod názvem: bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované rostlinné proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý.Průmyslově se glutaman sodný vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (ze sóji) nebo fermentací bramborového či obilného škrobu nebo z melasy.

Výskyt Glutamanu sodného

V lidském těle je Glutaman vázán ve formě bílkovin. Může být také volně a nalezneme ho v menším množstvím ve svalech, mozku (přenašeč nervových vzruchů), orgánech, krevní plazmě.V přírodě jej nalezneme v houbách, mořských řasách, zralých rajčatech, sójových bobech.

Použití Glutamanu sodného

V potravinářském průmyslu je Glutaman využíván jako přídatná látka pro zvýraznění chuti pokrmu. Hojně ho naleznete v kořenících směsích, sójových omáčkách, instantních pokrmech, konzervovaných jídlech, zejména zelenině, hotových balených jídlech, masných výrobcích, výrobcích z ryb, uzeninách a některýc-h sýrech, alkoholických nápojích, slaných pochutinách... Glutaman může být i složkou hnojiva, takže se pak vyskytuje i v ovoci a zelenině. Je používán do některých pesticidních a fungicidních postřiků a vosků na ovoce. Glutaman sodný našel využití i ve farmaceutickém průmyslu, jako např. ve volně prodejných lécích a v některých očkovacích látkách. Používá se také ve vlasové kosmetice (šampóny, trvalá ondulace). Glutaman sodný se přidává dokonce i do stravy pro psy a kočky.

Nežádoucí účinky Glutamanu sodného

Glutaman sodný má neurotoxické vlastnosti. Je nebezpečný pro zdravý vývoj mozku dětí od embryonálního až do školního věku - cca 12 let. Při častějším užívání byly popsány tyto příznaky: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot. Glutaman také potlačuje hormony ovlivňující spalování tuků, a tím vyvolává obezitu. Může být jednou z příčin vzniku gastritid a vředů. Byly popsány i změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost, neurodegenerace, epileptické záchvaty, chronická bolest, autismus, ischemie mozku, snížená plodnost u obou pohlaví,...

Při zahřátí glutamátu nad 200°C dimerizuje (dvě molekuly se spojí v jednu) a vzniklá molekula pak poškozuje DNA – karcinogenní účinek.

Glutamanu bychom se měli úplně vyvarovat. Nejvíce ohroženy jsou těhotné a kojící ženy, děti, staří lidé a nemocní lidé (s cukrovkou, rakovinou, cévním onemocněním).



Vrátit se zpět na slovník pojmů

KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody
Akční nabídka
Nejprodávanější
Reklama

FastCentrik® - Pronájem e-shopu
Instagram Energyvita - zdravá výživa
www.energyvita.cz
Facebook Energyvita
Energyvita
Sokolská 1278
Lomnice nad Popelkou
51251
Prodejna: (+420) 776 586 002
Mobil: (+420) 605 027 980
E-Mail: info@energyvita.cz




Všechna práva vyhrazena, © 2010 - 2016 Energyvita, Jakub Němec
,
Blahodárné účinky zpracovány dle platného on hold seznamu, kontrola legisl. předp. 1x ročně)

JavaScript musí být povolen