Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
(€ 0,00) s DPH
  • Zobrazit

Pečivo - příčina nemocí

30.08.2013
Pečivo a nejen pečivo z bílé mouky může být příčinou mnoha nemocí. Pečivo je velmi návykové a v našem jídelníčku bychom ho měli omezovat. A samozřejmě, že pokud chceme kvalitní pečivo, tak je nejlépe si upéci vlastní chleba, housky,...

Pečivo jsou výrobky z obilné mouky, které se pečou při 100°C a více. Ať už se jedná o chleba, housky, rohlíky, či jiné bílé a celozrnné pečivo, jedná se o podstatnou součást stravy většiny lidské populace. Ve většině případů je navíc využívána pouze bílá mouka, která neobsahuje téměř žádné živiny.


Pečivo z bílé mouky

Bílá mouka se vyrábí rozemletím zrna, ze kterého jsou odstraněny otruby a klíčky. To jsou ale části, které jsou co do obsahu cenných látek ty nejhodnotnější. Tento způsob úpravy je využíván zhruba od dob Rakouska-Uherska a to hlavně kvůli delší trvanlivosti bílé mouky. Bílé pečivo tedy neobsahuje téměř žádné živiny. A samozřejmě, že konzumace takového pečiva, nedodává tělu potřebné látky, které si pak tělo musí brát ze zásob. To v podstatě vede k hladovění z nedostatku výživných látek.


Vliv pečiva na zdraví

Pečivo je složeno, stejně jako vařené luštěniny, rýže a brambory, hlavně ze škrobů. Škroby jsou velkým spolupachatelem vzniku nadváhy. Vždyť co se podává vepřům, aby pro nás ideálně "kynuly" Tučného nic, ale především brambory a jiné škroboviny. V lidském těle se škroby přirozeně vůbec nevyskytují, proto je jejich přísun nevhodný. Lidský organismus není schopen škroby zpracovat a musí je nejdříve štěpit na jednodušší cukry, na což musí vynakládat značné množství energie. Lidské tělo se tím zbytečně vysiluje a nemá tolik prostoru pro boj s případnými „útoky“ virů,… Pečivo a především bílé pečivo se spolupodílí na vzniku aterosklérozy, rakoviny, cukrovky, vysokém cholesterolu a dalších civilizačních chorobách.


Celozrnné pečivo

V dnešních marketech se již běžně vyskytuje ‚celozrnné‘ pečivo. Jedná se ale jen o reakci obchodníků na větší výskyt informací o škodlivosti bílé mouky a bílého pečiva. Častokrát je obyčejné bílé pečivo obarveno do "zdravě" vypadající hnědé barvy, či jen lehce posypáno semínky. Obojí je pochopitelně špatně. Bohužel jen velmi malé procento lidí si zatím zvyklo kontrolovat složení nejen pečiva, ale všech nakupovaných potravin. Při kontrole složení byste zjistili, že mnoho baleného pečiva obsahuje navíc spoustu aditiv a éček (některé nejsou pro zdraví moc prospěšné), které zajišťují dlouhou trvanlivost potravin. Někdy je soupis složení produktu dlouhý přes celou etiketu. Přičemž tyto látky jsou v pečivu úplně zbytečně. Vždyť jak se dělalo pečivo dříve? Smíchala se mouka, kvasnice, voda, vejce, bylinky a koření.


Pečivo jako droga

Pečivo je návyková potravina a tak ho jen těžko dokážeme ze svého jídelníčku vypustit. Co však doporučujeme je péci si domácí celozrnné pečivo a konzumovat ho vždy se zeleninou. Rostlinná živá strava podpoří trávení pečiva a uleví našemu organismu. Pro milovníky pečiva je zde určitá náhražka. Dle vitariánských receptů lze nahradit pečivo například obilnými plackami.


Zpět

KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody
Nejprodávanější
Reklama

FastCentrik® - Pronájem e-shopu
Instagram Energyvita - zdravá výživa
www.energyvita.cz
Facebook Energyvita
Energyvita
Sokolská 1278
Lomnice nad Popelkou
51251
Prodejna: (+420) 776 586 002
Mobil: (+420) 605 027 980
E-Mail: info@energyvita.cz




Všechna práva vyhrazena, © 2010 - 2016 Energyvita, Jakub Němec
,
Blahodárné účinky zpracovány dle platného on hold seznamu, kontrola legisl. předp. 1x ročně)

JavaScript musí být povolen