Prebiotikum je nestravitelná rostlinná vláknina, která je rozpustná ve vodě. Prebiotikum prochází trávicím ústrojím člověka beze změn až do tlustého střeva, kde se podílí na fermentaci a slouží zde jako potrava pro střevní mikroflóru. Ta se pak správně rozvíjí a střevní procesy probíhají snadněji a správným způsobem. V přírodě nalezneme rozpustnou vlákninu jako inulin (zdrojem je bílá řepa Chicory), beta-glukany (zejména v ovsu a ječmeni) a oligosacharidy (v ovoci apod.).
Účinky prebiotik:
- příznivě působí na střevní mikroflóru
- ve střevě vstřebává vodu, tím se nabobtná, navýšší se objem stolice, která nám pak lépe prostupuje střevem
- snižují energetický příjem z potravin
Zdroje rozpustné vlákniny jsou:
1.
Luštěniny (sojové boby, hrášek, fazole…)
2.
Obilniny (oves, žito, ječmen)
3. Ovoce (švestky, brusinky, borůvky, maliny, banány,...)
4. Zelenina (květák, brokolice, mrkev, čekanka,…)
5. Hlízové plodiny (brambory, zejména sladké – topinambury, cibule, bílá řepa Chicory)
6. Psillium
Vrátit se zpět na
slovník pojmů