Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
(€ 0,00) s DPH
  • Zobrazit

Rostlinné bílkoviny nebo živočišné?

02.04.2014
V dnešní době, když se řekne bílkovina, drtivá většina lidí si představí maso. Představuje ale opravdu maso nejlepší zdroj bílkovin pro naše tělo? Jak rostlinné bílkoviny, tak i ty živočišné mají svá pro a proti. Lze se tedy zorientovat v pozitivech a negativech takto získaných bílkovin? Prostudujte si následující přehled a sami se rozhodněte, které bílkoviny budete upřednostňovat.


Pozitiva živočišných bílkovin

Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, vejce a mléčné výrobky. Všechny tyto zdroje obsahují komplex esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vytvořit a musí je tudíž přijímat potravou. U živočišných potravin se dále vyzdvihuje lepší stravitelnost bílkovin v nich obsažených. Nakonec oproti rostlinným zdrojům bílkovin obsahují vyšší objem bílkovin na přijatý objem.


Negativa živočišné bílkoviny

Negativních rysů živočišných potravin je celá řada. Spolu s živočišnými bílkovinami přijímáme v takové stravě také vysoký obsah tuků, které jsou zdrojem špatného cholesterolu. Tyto potraviny mají zároveň nízký obsah esenciálních mastných kyselin.

Mimoto, rozkladem živočišných bílkovin dochází v těle k hnilobným procesům. Tyto rysy představují vysoké riziko vzniku nádorových onemocnění (rakovina tlustého střeva). Nedokonale strávené zbytky živočišných potravin ulpívají na vnitřních stranách střeva a znemožňují tak prostup potřebných vitaminů a minerálů do krevního řečiště. Na rozdíl od rostlinné stravy dochází k tomuto negativními jevu především proto, že živočišné bílkoviny se tráví výrazně delší dobu. Díky tomu dochází k nadměrnému zatížení slinivky břišní. Kromě toho živočišné potraviny neobsahují žádnou vlákninu, která je důležitá pro správné trávení.

Dalším negativním rysem živočišných potravin je jejich sklerotizující vliv (vznik aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění). V mase se může také nacházet zbytkové množství léků, růstových stimulantů či jiných chemikálií. Konzumace mléka a některých mléčných výrobků může vyvolávat laktózovou intoleranci,...


Pozitiva rostlinné bílkoviny

Hlavní zdroje rostlinných bílkovin jsou luštěniny, obiloviny, ořechy a semena. Pozitivním rysem těchto potravin je fakt, že spolu s rostlinnými bílkovinami nepřijímáme do těla žádný špatný cholesterol. Při konzumaci rostlinných bílkovin tedy nehrozí vznik kardiovaskulárních onemocnění (za předpokladu, že nejsou kombinovány s živočišnými bílkovinami). Dále rostlinné potraviny představují kvalitní zdroj esenciálních mastných kyselin, vitaminů, minerálů, enzymů a vlákniny. Tyto látky jsou klíčové v prevenci nádorových onemocnění. V neposlední řadě mají nižší pořizovací cenu.


Negativa rostlinných bílkovin a jejich eliminace

Ve většině rostlin nenajdeme veškeré esenciální aminokyseliny najednou. Pokud ale jíme pestrou a vyváženou stravu, nemusíme se nedostatku některé aminokyseliny obávat. Navíc můžeme zařadit do našeho jídelníčku amarant a quinou, což jsou obiloviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

V rostlinné stravě je dále menší koncentrace rostlinné bílkoviny, proto je potřeba přijmout větší množství potravy. Pokud toto množství navýšíme o nerafinované rostlinné potraviny (k čím větší tovární úpravě dané potraviny dochází, tím více ztrácí na své nutriční hodnotě), nemusíme se negativních rysů ze zvýšení objemu potravy obávat (přibývání na váze).

V rostlinách také čelíme vyššímu výskytu těžkých kovů z průmyslových hnojiv a chemikálií z postřiků. Zamysleme se nad faktem, že takto průmyslově zpracované rostliny slouží jako základ potravy pro dobytek. Poté se rezidua těchto látek nacházejí i v mase na našem talíři. Pokud ale nakupujeme bio výrobky a využíváme místní pěstitele, můžeme tento negativní rys výrazně snížit. Stejně jako u živočišných potravin, dochází i u rostlinných k výskytu potravinových alergií, např. celiakie (alergie na lepek).


KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody
Nejprodávanější
Reklama

FastCentrik® - Pronájem e-shopu
Instagram Energyvita - zdravá výživa
www.energyvita.cz
Facebook Energyvita
Energyvita
Sokolská 1278
Lomnice nad Popelkou
51251
Prodejna: (+420) 776 586 002
Mobil: (+420) 605 027 980
E-Mail: info@energyvita.cz




Všechna práva vyhrazena, © 2010 - 2016 Energyvita, Jakub Němec
,
Blahodárné účinky zpracovány dle platného on hold seznamu, kontrola legisl. předp. 1x ročně)

JavaScript musí být povolen