To, jaké sacharidy si zvolíme do svého jídelníčku, rozhodne, zda budeme přibírat na váze, svou správnou váhu si držet nebo zda budeme hubnout. S tím souvisí zda budeme trpět pocity vyčerpanosti nebo mít dostatek energie, anebo zda budeme překonávat neustálé chutě na sladké, či zda budeme mít příjemný pocit nasycení. Dobrá volba sacharidů je ještě mnohem důležitější než množství, kolik jich zkonzumujeme.
Pokud budeme získávat sacharidy ze zdravých a kvalitních potravin, stává se dieta zaměřená na snižování příjmu sacharidů nebo počítání kalorií bezpředmětnou. Na tuto, pro někoho možná překvapivou skutečnost, poukazuje článek na webových stránkách Harvardské univerzity, které se zabývají stravou a jejím dopadem na lidské zdraví.
Sacharidy se nacházejí v nepřeberném množství zdravých i nezdravých potravin jako jsou brambory, těstoviny, sušenky, koláče, sladké nápoje, pečivo, luštěniny nebo mléko. Rozmanité jsou také formy sacharidů. Mezi nejčastější patří cukry, vláknina a škrob. Sacharidy ve vyvážené stravě jsou důležité, protože poskytují tělu glukózu, která je dále přeměněna na energii.
Obecně řečeno, nejzdravější sacharidy pocházejí z nerafinovaných nebo minimálně zpracovaných celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce a luštěnin. Tyto potraviny dodávají tělu vitamíny, minerály, vlákninu a mnoho důležitých fytochemický látek (biologicky aktivní látky rostlin, které příznivě ovlivňují naše zdraví). A naopak, k nekvalitním zdrojům sacharidů patří bílé pečivo a bílé těstoviny, sladké nápoje a další vysoce zpracované a rafinované potraviny. Nevhodné jsou především proto, že obsahují rychle stravitelné sacharidy, které přispívají k přibírání na váze, znemožňují hubnutí a mohou způsobit cukrovku druhého typu nebo onemocnění kardiovaskulárního systému.
Například místo bílé rýže zvolte rýži hnědou. Jako přílohu vyzkoušejte celozrnné obiloviny jako je quinoa, amarant, kuskus, bulgur, pšenice, žito, pohanka, špalda, kamut – abychom jmenovali pouze některé. K získání sacharidů, které se pomalu tráví, můžeme využít také luštěniny, které nám mimo jiné poslouží jako dobrý zdroj bílkovin.
Kvalitní snídaně či svačina může obsahovat čerstvé ovoce, celozrnný chléb nebo vločkovou kaši (i zde je široký výběr různých druhů). Je nutné zdůraznit, že čím méně je daná potravina zpracována, tím pro nás představuje zdravější zdroj sacharidů. Proto je vždy pro tělo přínosnější čerstvé ovoce než kompotované nebo ovesná kaše připravená z vloček než z instantního polotovaru a celozrnný chléb bez emulgátorů a dalších nežádoucích látek.
Pokud budeme zvažovat, která potravina jako zdroj sacharidů je pro tělo zdravější, vždy platí jednoduché pravidlo: dávejme přednost celozrnným a co nejméně rafinovaných potravinám. Pro ukázku takto vhodných potravin a jejich pestré škály prozkoumejte náš e-shop, kde najdete i široké možnosti pro „mlsné jazýčky“.